Sallan Villiporo on vuodesta 1988 toimittanut hotelli-, ravintola- ja catering-alalle (horeca) mittatilaustyönä poronlihatuotteita. Vuodesta 2015 alkaen kuvioihin tuli lisänä kuluttajaliiketoiminta Sallan Villiporo Porosipsien myötä. Valikoimassa on tätä nykyä myös naudanlihatuotteita. Horecan markkina-alueena tällä hetkellä Etelä-Suomi, pääosin Helsingin seutu, kuluttajatuotteet ympäri Suomen. Hannu Lahtela on yhden miehen perheyrityksen monialayrittäjä ja poromies. Kiireisimpänä aikana, silloin kun leikataan lihaa, tarvitaan lisäkäsiä, muutoin pärjätään oman perheen voimin.

Ideasta tuotteeksi

Kuten moni muukin keksintö, porosipsi sai alkunsa vahingossa, yksi poronlihasiivu oli epähuomiossa pudonnut lattialle. Seuraavana päivänä poromies löysi lattialämmityksen yön aikana juuri täydellisesti kuivattaman siivun lattialta. Idea oli syntynyt, mutta matka oli vielä pitkä siihen, kunnes tuote saataisiin kaupallistettua ja pakattua.

Kun porosipsien vaativa valmistusprosessi saatiin kuosiin, oli aika ratkaista pakkaamiseen liittyvät haasteet. Hannu Lahtela kokeili porosipsien pakkaamista Ruotsin puolella ja sekä rahtipakkaamista, mutta välimatkat olivat pitkät ja prosessi jokseenkin hankala. Hannu päätti, että oma kone olisi seuraava vaihtoehto ja lähti hakemaan ratkaisuja Pakkausmessuilta. Hannulla oli mukanaan Sallan Villiporosipsejä ja yksinkertainen brief: nämä pitäisi saada pakattua ja kohtuullisen nopeasti. Tuotemääristä ei ollut vielä 2015 tietoa, sillä riistalihatuotteen valmistusprosessissa oli niin monta muuttuvaa tekijää. Aivan vastaavaa tuotetta ei tiettävästi ole maailmalla. Kuivalihajerkyt ovat samassa tuotekategoriassa.

Miten yhteistyö Oriplanin kanssa sai alkunsa?

Pakkausmessuilla oli Hannun mukaan monenlaista konetta ja toimijaa oli tarjolla. Isoilla yrityksillä vaikutti olevan isommat hinnat ja jäykempi palveluasenne. Mutta kun pieni yrittäjä törmäsi Oriplanin edustajiin kohtaamisessa vakuutti ennen kaikkea ihmiskeskeisyys ja keskustelun helppous. Kun kumppanina on sellainen, joka on itse toiminut yrittäjä, tietää yrittämisen tuskat, tunteet ja haasteet, on helppo löytää yhteys.

Lähtötilanne: pienet ja haasteelliset tilat

Toimitilojen laajentaminen ei tullut tässä vaiheessa kysymykseen, joten tilan kanssa oli elettävä. Pystypakkauskone oli haasteellista saada mahtumaan olemassa oleviin tiloihin. Tommi Oriplanilta löysi kuitenkin sentilleen oikean ratkaisun. Käyttöönotto ei sujunut ilman hikkoja. Pussin saumaus oli millintarkkaa puuhaa, eikä aluksi tiedetty minkä vuoksi pussin materiaali käyttäytyi niin kuin käyttäytyi. Pystypussikoneen syötönsäädöistä löytyi kuitenkin lopulta ratkaisu. ”Pystypussikoneella tuntui olevan sielu, jota oli välillä vaikea ymmärtää. Nyt yhteiselo sujuu kuitenkin hyvin, kun olemme oppineet tuntemaan toisemme”, myhäilee Hannu.

Optimoinnilla tehoa ja varmuutta

Sallan Villiporon ainutlaatuisten poro- ja naudanlihasipsien pakkauslinjasto oli aluksi yksinkertainen lineaarinen linjasto. Kesällä 2018 pystypussikoneeseen kaivattiin kuitenkin lisää tehoa, kun tuotantomäärät kasvoivat. Linjaratkaisuun lisättiin monipäävaaka, kuppikuljetin sekä tärytin. Optimointi toi mukanaan nopeamman pakkaustehon sekä lisäsi varmuutta. Aluksi epäkurantteja pusseja tuli paljon, kunnes pystypussikoneen säädöt saatiin kohdilleen. Nyt epäkurantteja on vain noin 1% pusseista. Jokainen pussi tarkastetaan käsin laadun varmistamiseksi.

Tuloksena optimaalinen linjaratkaisu

Kun pakataan kymmeniä tuhansia pusseja vain tiettyinä ajankohtina, ei sallalaisella monialayrittäjällä ole aikaa päivystää koneen vierellä. Kun koneella pakkaa, niin sen pitää olla tarpeeksi tehokas. Lisää nopeutta ei voi liiaksi lisätä, koska koko prosessia pitää myös valvoa. Nykyinen set-up onkin optimoitu tähän hetkeen ja tilanteeseen sopivaksi.

Mutkatonta yhteistyötä

”Yhteistyö Oriplanin kanssa on ihmisläheistä ja mutkatonta. Tommi Oriplanilta vastaa aina, kun soitan. Vastaisi varmaan viikonloppunakin, jos tulisi tiukka paikka ja tarvitsisin apua. Ja on meistä tullut tässä matkan varrella tututkin. En oikein usko, että saisin isosta yrityksestä samanlaista palvelua”.

Hannu Lahtela, Sallan Villiporo

Tulevaisuudessa siintää vahvempi panostus kuluttajapuolen tuotteisiin

”Ravintolapuoli jäänee ehkä pois. Lihanleikkuu vaatii osaamista, jota on vaikea saada. Tulevaisuudessa fokus painottunee enemmän kuluttajapuolen tuotteisiin ja lihan jalostamiseen. Tuotantomäärien nostaminen pitää kuitenkin suunnitella maltillisesti. Kilpailu on kovaa, ja tuotteelle pitää pystyä luomaan kysyntää. Kaupan hyllyillä näkee paljon tuotteita, jotka tulevat ja menevät”, Hannu pohtii.

Sallan Villiporon porosipsit ovat kevyitä, niillä on pitkä myyntiaika ja lisäksi ne ovat lisäaineettomia, gluteenittomia ja laktoosittomia. Porosipsien rinnalle ovat tulleet myös naudanlihasta valmistetut rapeat sipsit (Beef n’ Wine sekä Beef n’ Beer). Ja mistä näitä rapean herkullisia lihakkaita sipsejä saa? Tällä hetkellä mm. Varusteleka.com verkkokaupasta, osasta k-kaupoista, sekä useammalta lentokentältä ja erikoisliikkeistä ympäri Suomen kuten Lapland Hotelleista.