Dried Buddy Oy, tuttavallisemmin Kuivalihakundi, on tällä hetkellä ainoa suomalainen kuivalihavalmistaja. Gluteenittomat ja lisäaineettomat kuivalihatuotteet on valmistettu Tuusulassa jo vuodesta 2014. Jerkku beef jerkyt soveltuvat mainiosti naposteltaviksi tuotteiksi sekä ruoanlaittoon. Jerkut sisältävät paljon proteiinia, jonkin verran suolaa sekä sopivassa määrin rasvaa, joten ne pitävät hyvin nälkää loitolla. Ja kun kylmäsäilytystäkään ei tarvita, kuivaliha on erinomaista, joskin parempiin suihin katoavaa matkaseuraa, vaikkapa vaelluksilla. Timo kertoo tyytyväisenä, että heitä on tätä nykyä jo seitsemän ja heillä on pelkästään hyviä tyyppejä töissä.

Lähtötilanne: käsin pakkaaminen vei turhan paljon työaikaa

”Tuotantomäärämme alkoivat olla sillä tasolla, että koneelliselle pakkaamiselle tuli tarve. Törmäsin Tommi Heikkoseen Oriplanilta muutama vuosi sitten messuilla. Päädyin Oriplanin standille sattumalta ja saimme ehdotuksen meille sopivasta pakkauslinjastosta. Hankimme tietoja ja kustannusarvioita myös muista vastaavista laitteista. Oriplanin tarjoama ratkaisu kuitenkin kuulosti kohtuuhintaiselta ja meidän tarpeisiimme sopivalta” kuvailee Timo Lahti yhteistyön alkumetrejä.

Haasteena pienet tilat

”Meillä on tosi haastavat, pienet tilat, etenkin toimitilojen mataluus asetti haasteita. Meillä oli hakusessa koko pakkauslinjasto ja sen pääosassa etenkin pystypussituskone. Tommi Oriplanilta pähkäili tiiminsä kanssa erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, kun ratkaisu alkoi olla kasassa, lähdimme Tommin kanssa tutustumaan potentiaalisen pakkauskonevalmistajan tehtaalle. Päädyimme lopulta investoimaan linjastoon, joka oli pakkauskonevalmistajan luona näytillä” muistelee Timo prosessia.

Koeajosta asennukseen

”Saimme tilaamamme pakkauslinjaston ja ryhdyimme käyttöönottotoimenpiteisiin. Emme saaneet linjastoa toimimaan ensi istumalta omalle pussillemme, vaikka koeajot oli tehty pakkauskoneen valmistajan toimesta. Soitimme Oriplanin apuun. Tommi oli asentajan kanssa paikan päällä ja koitimme vaihtaa osia”, kertoo Timo.

Pussimateriaali kuitenkin aiheutti päänvaivaa. Kaikesta huolimatta toivottuun lopputulokseen ei sillä hetkellä päästy. Erilaisten yritysten jälkeen todettiin, että pussimateriaali edellytti pakkauskoneelta parempia säätömahdollisuuksia ja Timo päätti, että heille oli löydyttävä tarpeisiin paremmin sopiva pystypussikone.

”Teetimme toisella pakkauslaitteella tarkemmat koeajot meidän omilla pusseillamme. Käytännössä tämä tarkoitti enemmän pusseja kuin ensimmäisellä kerralla, jotta pystyimme varmistumaan toivotusta lopputuloksesta” Timo kertoo. Toisesta pystypussikoneesta löytyi kaivattuja parempia säätömahdollisuuksia kuin ensimmäisestä versiosta. Kyseessä oli myös hintavampi ja samalla myös isomman kapasiteetin kone.

Käsin pakkaamisesta koneelliseen pakkauslinjastoon

Referenssin kirjoitushetkellä (joulukuu 2019) uusi pystypussikone ja pakkauslinjasto on ollut nyt käytössä noin yhden kuukauden verran. Kone on vielä sisäänajovaiheessa. ”Emme ole vielä päässeet lähellekään sitä tehokkuutta, joka laitteella on mahdollista saavuttaa” pohtii Timo ja vertailee muutosta aiemmasta nykytilaan sekä tulevaisuuden mahdollisuuksiin:

  • Pakkaus käsin: 1 mies 150 pussia tunnissa
  • Pystypussikoneella: 500 pussia /tunnissa (tilanne joulukuussa 2019)
  • Kapasiteetti: 1500 pussia /tunnissa

”Tässä nyt menee vielä oma aikansa, että opetellaan koneen säätöjä ja sitä, miten laite toimii. Eikä olla edes yritetty ajaa maksiminopeudella – vielä” arvioi Timo.

No miten yhteistyö sitten sujui?

Timo Lahti, Kuivalihakundi

”Oriplan järjesti asentajat paikan päälle noin viikon ajaksi sekä he huolehtivat käyttökoulutuksesta. Lisäksi Tommi on konsultoinut aina, jos on tullut matkan varrella jotain ongelmia. Yhteen ongelmaan keksittiin ihan puhelimitse ratkaisu”, sanailee Timo. Hänen mukaansa yhteistyö Oriplanin kanssa on ollut kaiken kaikkiaan hyvää. ”Tommista on pelkkää hyvää sanottavaa. Hänellä on kokemusta yrittäjyydestä ja näkee, että hän on tottunut painimaan koneiden kanssa; hänellä aitoa asiantuntemusta ja ymmärrystä koneiden kanssa” summaa Timo.

”Kun tuotanto kasvaa, tulee Oriplan olemaan osa Kuivalihakundin tulevaisuutta. Arvostan heissä sitä, että vaikka tulee haasteita, niin otetaan vastuu ja autetaan haasteiden yli”.

Timo Lahti, Kuivalihakundi